Z tego Kielce są znane… Majonez Kielecki 

fot. Społem Kielce

Od wielu lat toczy się walka o miano najlepszego majonezu w Polsce, a nawet i na świecie. Konsumenci jako faworytów podają Majonez Kielecki i Majonez Dekoracyjny Winiary. W województwie świętokrzyskim wiadomo, że króluje ten kielecki. Jego historia sięga 1959 roku, gdzie to w zakładzie Społem w Kielcach został wyprodukowany jego pierwszy słoik. 

Jest to pierwszy produkowany na skalę przemysłową majonez w Polsce. W tamtych czasach ludzie produkowali własny według tradycyjnych przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Produkt spółdzielni Społem zaczął to zmieniać, choć nawet dzisiaj są ludzie pielęgnujący tradycję robienia własnego majonezu. 

Jego receptura przez lata nie uległa prawie żadnej zmianie. Nie zawiera on sztucznych barwników i aromatów, ani konserwantów czy zagęszczaczy. Jego skład i receptura stworzyły Polską Normę Majonezu. Cechuje się jakością i naturalnością.

To także nasz produkt eksportowy. Obecnie jest dostępny w ponad 16 państwach. Znajdziemy go między innymi w Wielkiej Brytanii, USA, Turkmenistanie czy nawet w Australii. Jego udział w polskim rynku majonezów wynosi 20 %. 

Majonez Kielecki ma 5 odmian. Są to:

-Majonez Kielecki (zwykły)

-Majonez Kielecki do dekoracji

-Majonez Kielecki Omega-3

-Majonez Kielecki z czosnkiem

-Majonez Kielecki roślinny

Ponadto znajdziemy go w słoikach o pojemnościach:

170 ml, 310 ml, 410 ml, 500 ml oraz 700 ml

Dostępne są nawet kilkulitrowe wiadra z majonezem przeznaczone dla przemysłu gastronomicznego, a także plastikowe tubki podobne do tych z keczupem.